Kinderen van de voedselbank draagt enorm bij aan de duurzaamheid van kleding. Zo heeft de stichting meerdere grote organisaties in Nederland en België, weten te overtuigen te stoppen met het vernietigen van kleding.
De kleding wordt in het kader van de duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen, onder strenge contractuele afspraken, voor een klein bedrag verkocht of geheel geschonken aan de stichting. De stichting heeft meer dan 250.000 artikelen op voorraad die alle waren bestemd voor de vernietiging.
Kleding bestellen en terugsturen kan met een druk op de knop. Maar teruggestuurde kleding wordt vaak niet meer verkocht en zelfs vernietigd.
Over heel Europa wordt jaarlijks 260 duizend ton van alle kleding vernietigd. Dat gaat om teruggestuurde kleding, maar ook om kleding die nooit verkocht is. Dat is vergelijkbaar met zo’n 3,4 miljard T-shirts. Dit blijkt uit een nieuw rapport voor het Europees Milieuagentschap (EEA).
Dat er zoveel kleding wordt vernietigd, heeft onder andere te maken met online shoppen. We zijn door de jaren heen steeds meer online gaan kopen. We bestellen heel veel kleding thuis zonder dat we weten of het past, en als het dan niet past dan sturen we het terug.
Niet alleen teruggestuurde kledingstukken worden vernietigd, maar ook kleding die helemaal niet wordt verkocht. Doordat de mode-industrie moet voorspellen of een kledingitem aanslaat of niet, is er een grote kans dat niet alle items worden verkocht.